Beyincik Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Haziran 2024

Beyincik Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyincik Tümörü Ameliyatı

Beyincik tümörü teşhisi, hem hastalar hem de yakınları için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu dönemde hastalar, hastalıkları hakkında geniş bilgi almak ve bu bilgileri birden fazla beyin ve sinir cerrahisi uzmanından doğrulatmak isteyebilirler. Ameliyat olmaya karar veren hastaların doktor seçiminde kararsız kalması da yaygındır. Bu kararsızlık sürecinde, hastanın ailesinin destek vermesi oldukça önemlidir.

Tanı ve Bilgilendirme

Tanısı kesinleşmiş olan hastalarda, muayene ve görüntüleme bulguları doğrultusunda ayrıntılı bilgi verilmektedir. Verilecek olan bilgiler şunları içermektedir:

  • Tümörün yeri ve cerrahi müdahale zorluğu
  • Görüntüleme bulgularına göre iyi huylu ya da kötü huylu tümör olasılığı
  • Planlanan cerrahi yöntem
  • Ameliyat zamanı
  • Ameliyat sonrası yoğun bakım süresi
  • Hastanede kalış süresi
  • Ameliyatın yaşam kalitesini etkileme derecesi
  • Cerrahi ve hayati riskler
  • Ameliyatın maliyeti

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Ameliyata karar verildikten sonra, gerekli laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri hazırlanarak hasta anesteziyoloji bölümüne gönderilir ve onay alınır. Onay alındıktan sonra, ameliyat öncesindeki son safha ameliyat gününe karar verilmesidir. Hastanın acil bir klinik tablosu ya da önceden yatarak düzeltilmesi gereken sistemik bir hastalığı yoksa, ameliyat sabahı hastaneye yatması yeterli olacaktır.

Tedavi Seçenekleri

Tedavi seçenekleri, tümörün cinsine, yerleşim yerine ve literatürde bulunan tedavi sonuçlarına göre belirlenir. Genel olarak tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Cerrahi tedavi
  • Radyasyon tedavisi
  • Kemoterapi

Beyincik tümörlerinin çoğunda cerrahi müdahale ön planda tutulur. Ancak bazı beyin sapında lokalize tümörlere cerrahi yöntemlerle ulaşmak ve tedavi yapmak mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda radyoterapi seçeneği değerlendirilebilir.

Beyincik Tümörlerinin Tedavisinde Kraniotomi

Kraniotomi işlemi genel anestezi ile yapılır. İlk olarak ameliyat yapılacak bölgedeki saç kesilir. Hastanın başına pozisyon vermek ve operasyonda başın oynamasını önlemek amacıyla çivili başlık takılır. Daha sonra cerrahi saha antiseptik solüsyon ile silinir ve steril cerrahi örtüler ile örtülür. Diğer cerrahi donanımın hazırlanması ile kraniotomiye başlanır. Cilde önceden çizilen sınırlar doğrultusunda kesi yapılır ve cilt, cilt altı, galea, periost dokular kemik üzerinden sıyrılır. Özel bir matkap ile kafatasında planlanan büyüklükte kemik parçası çıkarılır.

Çıkarılan kemik parçası, ameliyat bitiminde tekrar kapatılmak üzere saklanır. Kemik parçasının çıkarılmasının ardından beyinciği saran zar tabakası açılır. Tümörün derin yerleşimi varsa, beyincik dokusuna en az hasar vermek için navigasyon adı verilen bilgisayar destekli bir sistem kullanılır. Ameliyat mikroskop altında gerçekleştirilir. Beyincik dokusunda yapılacak kesi yerindeki beyincik dokusu yumuşak pamuklarla korunur ve daha sonra planlanan yerden küçük bir kesi yapılır.

Beyin dokusuna fazla hasar vermeden bir koridor seçilerek beyincik dokusuna ulaşılır. Bu aşamadan sonra tümör uygun cerrahi teknikle çıkarılır. Tümörün çıkarılması sırasında modern teknoloji kullanılır. Tümör dokusu çıkarıldıktan sonra dikkatli bir şekilde kanama kontrolü yapılır.

Bu aşamanın tamamlanmasının ardından beyin zarı (dura tabakası) kapatılır ve ameliyat başlarken çıkarılan kemik parçası yerine konur ve kafatasına tespit edilir. Daha sonra kemiğin üzerini örten periost, galea, cilt altı ve cilt kapatılarak ameliyat sonlandırılır. Bazı tümörler beyincik zarını ve kemik dokuyu zedeleyebilir. Bu durumlarda beyincik zarı ve kemiğin çıkarılmasının ardından biyolojik uyumu olan sentetik dokular kullanılarak tamir seçeneği uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Görevleri Nelerdir?

Beyincik Görevleri Nelerdir?