Beyincik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Beyincik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Ağrısı: Nedir ve Nasıl Teşhis Edilir?

Beyincik ağrısı, beyinciğin tabanının omuriliğin geçtiği kanal içerisine taşması durumudur. Beyincik ağrısı aslında oldukça sık görülen fakat az teşhis edilebilen bir hastalıktır. Az teşhis edildiği için çok az görülüyormuş gibi bir izlenim vardır. Ancak dikkat edildiğinde ve birçok tetkik iyi incelendiği zaman beyincik ağrısı hastalığının var olup olmadığı ortaya çıkarılabilir. Özellikle boyun MR'larında bu hastalık tesadüfen de olsa görülebilmektedir.

Beyincik Ağrısının Nedenleri ve Belirtileri

Beyincik ağrısı doğumsal bir hastalıktır. Sonradan oluşmaz fakat sonradan bulgu verebilir. Bu ağrı derecelendirilir. En hafiften en ağıra doğru sınıflara ayrılır. Ağrının boyutuna, klinik ve radyolojik yansımalarına göre takip mi yoksa cerrahi mi gerektiği duruma göre planlanır.

Beyincik ağrısı çocukluk döneminde pek bulgu vermez. Erişkin döneminde baskının artması ve omurilik içerisinde gelişen kist nedeniyle bazı belirtiler verir. Belirtiler, yapının etkilediği yere göre farklılık göstermektedir. Beyin sapını, omuriliği ve beyinciğin kendisini etkileyerek çeşitli şikâyetlere sebebiyet verebilir.

  • Beyinciğin kendisi etkilendiği durumlarda; denge kayıpları, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.
  • Beyin sapı etkilendiği durumlarda; yutma zorlukları, uykuda solunum durmaları (uyku-apne hastalığı), öğürme refleksinin kaybolması gibi yakınmalara yol açabilir.
  • Omuriliğin etkilenmesi durumunda; kollarda ağrı, uyuşma (özellikle yanma tarzında ağrılar), güç kaybı, sıcak-soğuk ayrımı yapamama durumu görülebilir.

Beyincik Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Etkilediği bölgeler baz alınarak bu hastalığın çok ciddiye alınması gerekir. Ya takip edilir ya da cerrahi işlem uygulanır. Beyincik ağrısının cerrahi kriterleri arasında ağrının eşik değerin üzerinde olması, klinik ve muayene verilerinin varlığı ve boyun bölgesinde omurilik içerisinde kistik genişleme olması durumu aranır. Ameliyat düşünülmeyen hastalar ilk olarak 6 ay, sonrasında yılda bir defa çekilen boyun MR'larıyla takip edilir.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • Erken teşhis, hastalığın ilerlemeden kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Rutin kontroller ve MR taramaları, hastalığın seyrini izlemek açısından önemlidir.
  • Hastalığın semptomlarını hafifletmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanabilir.

Sonuç olarak, beyincik ağrısı nadir görülen bir hastalık gibi görünse de dikkatli bir inceleme ile teşhis edilebilir ve uygun tedavi yöntemleri uygulanarak hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Haber Bülteni