Beyincik Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
23 Temmuz 2024

Beyincik Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyincik Sarkması Ameliyatı

Beyincik sarkması ameliyatı, her cerrahi müdahalede olduğu gibi bazı riskler taşır. Ancak, günümüz teknolojileri sayesinde bu riskler önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu azalma oranı %2'ye kadar düşmüştür. Bu oran, yalnızca çok ileri aşamada olmayan beyincik sarkması vakaları için geçerlidir. Öncelikle, beyincik sarkmasının, en çok gençlerde görülen ve beyincikteki tonsillaların foramen magnum altına doğru sarkmasıyla karakterize bir hastalık olduğunu belirtmek gerekir. Bu durum, beyin omurilik sıvısının dolaşımının hem beyinde hem de omurilik kanalında bozulmasına neden olur ve sonucunda beyinde basınç değişikliklerine ve kafa içi basıncın artmasına yol açar.

Beyincik Sarkmasının Teorileri

Beyincik sarkmasının oluşum sürecinde üç ana teori öne sürülmektedir:

  • Hidrodinamik Teori: Kafa içi basıncı ile omurilik kanalı arasındaki basınç farkından dolayı ortaya çıktığı öngörülmektedir.
  • Mekanik Teori: Beyincikteki yapışıklıklar sebebiyle beyin omurilik sıvısının dolaşım bozukluğu yaşanmasıdır.
  • Yanlış Gelişim Teorisi: Beyincik dokularının yaygın gelişimsel bozukluğun bir uzanımı olarak uzadığı düşünülmektedir.

Beyincik Sarkmasının Belirtileri

Beyincik sarkmasının en sık belirtileri arasında artan kafa içi basınç sonrası baş, ense, boyun ve omuzlarda ağrılar yer alır. Bu baş ağrıları genellikle o kadar kuvvetlidir ki hastayı geceleri uykudan uyandırabilir. Ayrıca, kusma da görülebilmektedir. Beyincik sarkmasının tek tedavisi ameliyattır; bu hastalığın özel bir ilacı yoktur ve fizik terapi gibi yöntemlerle tedavi edilmesi mümkün değildir. Cerrahi tedaviye uygun durumda olan hastaların acilen ameliyat olması gerekmektedir. Bu hastalık ilerledikçe hastayı yatalak hale getirebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Beyincik Sarkması Ameliyatı

Beyincik sarkması ameliyatında mikrocerrahi teknikler kullanılmaktadır. Mikrodekompresyon ameliyatı yapılır, bu da rahatlatma ameliyatı anlamına gelir. Ameliyat sürecinde, baş ile boyun birleşim yeri olan ense ortalanarak açılır ve başın arka tarafındaki kemik gerekli cihazlarla genişletilir. Ardından, birinci boyun omurunun arka kenar uçları dikkatlice alınır. Omuriliği saran zar açılıp özel bir yama ile birleştirilir. Bu sayede sıkışan ve basıncın arttığı bölge rahatlatılır. Ameliyat sırasında açılmış olan bölgenin hareketsiz olduğu ancak yapılan işlemler sonrası kalp atımına benzer bir şekilde hareket kazandığı görüldüğünde ameliyatın başarılı olduğu anlaşılmaktadır.

Beyincik Sarkması Ameliyatı Sonrası Sonuçlar

Beyincik sarkması hastalığı dört tipte görülür:

  • 1. Tip: Eğer hastalık belirtisi yoksa ve hastalık şans eseri bulunduysa pek bir müdahale yapılmaz. Şikâyetler geçici ve tekrarlayıcı değilse bir süre takip edilir.
  • 2. Tip: Hastalar belirtiler göstermeye başlar. Ameliyat sonrasında hasta genellikle 15 gün içinde iyi bir istirahat ile olumlu sonuçlar almaya başlar.
  • 3. Tip: Hastalık şiddetli ve ağrılı bir konuma gelmiştir. Tedavisi biraz daha zordur ancak birkaç hafta sonra olumlu sonuçlar alınmaya başlanabilir.
  • 4. Tip: Çok ilerlemiş beyincik sarkması hastalığının ameliyatı her cerrahın yapabileceği türden bir ameliyat değildir. Bu tür vakalarda cerrahi müdahale son derece risklidir ve genellikle yapacak pek bir şey yoktur. Hastalar kısa süre içinde hayatlarını kaybedebilirler.
Bu yüzden, beyincik sarkması erken teşhis edilip bir an önce müdahale edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ebru

05 Mayıs 2024 Pazar

annem beyıncık sarkması amelıyatı oldu . agrıları ve akıntı oluyor . gözlerınde şişme var . normalmıdır

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ebru Hanım,

Öncelikle annemize geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Beyincik sarkması ameliyatı sonrasında bazı hastalarda ağrı ve akıntılar görülebilir, ancak gözlerde şişme gibi belirtiler olağan dışı olabilir. Bu durumda, ameliyatı gerçekleştiren cerrahla ya da bir nöroloji uzmanıyla iletişime geçmeniz önemlidir. Annemizin sağlığının en iyi şekilde takip edilmesi için profesyonel bir görüş almanızı tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Pınar

28 Nisan 2024 Pazar

Yaklaşık 1,5 yıl önceBeyincik sarkması 1. Tip teşhis kondu. 3 hafta önce ameliyat oldum. Basınç şeklinde gelen ağrıların zamanla geçeceğini söylediler. Şu an ameliyattan önceki ağrılarımın beş kat fazlası ağrılar çekiyorum. Otururken , kalkarken, eğilince, öksürünce, yatarken yani ne yaparsam yapayım engelleyemediğim ağrılarım var ve şiddeti dayanılmaz. Bazen basınçtan beynimde ki damarların patlayacağını sanıyorum. Zamanla geçeceği söylenen ağrılar tam olarak ne zaman geçecek acaba????

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Pınar Hanım,

Öncelikle çok geçmiş olsun. Yaşadığınız bu ağrıların ne kadar zorlayıcı olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ancak, ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiye göre değişebilir ve bazı durumlarda beklenenden daha uzun sürebilir. Bu konuda doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanızı ve şikayetlerinizi anlatmanızı tavsiye ederim. İlaç tedavisi veya başka önerilerle ağrılarınızı hafifletebilecek bir çözüm bulunabilir. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Hilal

10 Nisan 2024 Çarşamba

Hocam benim 15 mm beyincik sarkmam var ne önerirsiniz sırt boyun ve kollarımda ağrı var baş donmesi ve eğilip kalkincaensemde zonklama hissediyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hilal hanım, beyincik sarkması (Arnold-Chiari malformasyonu) ciddi bir durum olabilir ve belirtileriniz de bu durumu doğrular nitelikte. Size tavsiyem, bir beyin cerrahına başvurmanız ve detaylı bir muayene olmanızdır. Bu tür durumlarda genellikle MR gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak detaylı inceleme yapılır. Ağrılarınız ve diğer semptomlarınız için doktorunuz size uygun bir tedavi planı oluşturacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

[email protected]

Bana yardımcı olun

3. Cevap
cevap

Abdüzzahir

Beyincik sarkması fiziksel olarak meydana gelen değişimler nedeni ile kesinlikle müdahale edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Zamanla ilerleme riski olduğu için teşhis edilmesi sonrasında doktorunuz ilaç tedavisine başlayacaktır. Beyincik sarkması ilerlemişse net çözümü ameliyattır. Sürekli yapılan bir ameliyat olduğu için riskleri oldukça azaltılmıştır.

soru

AYSEN

09 Nisan 2024 Salı

Bana 2 yıl önce beyincik sarkması denildi emar çektirdim raporlarda 7ml deniliyor ama sidide 11ml üstü denildi son çektirdiğim emarda fıtık olduğu beyincik sarkması olduğu söylendi sinirlerde daralma varmış ağrılarım sıklaştı denge kaybı baş dönmesi uyku bozukluğu başka bir hastaneye yollandım bu ameliyatlık de inildi ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

AYSEN Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla durumunuz oldukça karmaşık ve sizi rahatsız ediyor. Beyincik sarkması ve fıtık gibi durumlar ciddi sağlık sorunları olabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerektirir. İkinci bir görüş almak için başka bir hastaneye yönlendirilmeniz iyi bir adım olmuş. Bu tür durumlarda uzman bir beyin ve sinir cerrahisi doktoruna başvurmanız ve onların önerilerini dikkate almanız en doğru yaklaşım olacaktır. Ayrıca, belirtilerinizi ve yaşadığınız sıkıntıları detaylı bir şekilde doktorunuza anlatmanız, doğru teşhis ve tedavi için önemli.

Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

Sevgilerle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyincik Dengesizlik Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Dengesizlik Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Görevleri Nelerdir?

Beyincik Görevleri Nelerdir?

Beyincik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyincik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi