Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi
19 Haziran 2024

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Bebeklerde beyincik gelişmemesi, son yıllarda teknolojinin de ilerlemesi ile insan beyniyle alakalı çok şaşırtıcı bilgiler ortaya çıkmaya başlamıştır. Önceden beynin gelişiminin genetik olduğu, dışarıdan herhangi bir müdahale ile gelişemeyeceği düşünülürdü. Ancak son zamanlarda bilim adamlarının araştırmaları sonucunda çevre faktörlerinin de beyin gelişimini olumlu veya olumsuz şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Beyincik, beynin alt ve arka kısmında iki yanı şişkin, ortasında bir çıkıntı olan yapıdır. Serebellum (Beyincik), beynin hareket ve dengesinin yanı sıra dil, müzik veya resim yeteneği, dikkat, korku ve zevk gibi duygusal tepkilerle ilgili zihinsel süreçlerde rol oynayan bir bölümdür. Sallanma, dönme vb. hareketler beynin bu bölümünde gerçekleştirilir. Şöyle ki bebekler rahimde takla atabilecek şekilde hareket ederken serebellumları çalıştırıyor demektir. Bebeği sık sık taşıyarak dolaştırmamız, beyinciğin doğduktan sonra da dış dünyadan uyarım almasını sağlamalıdır. Böylelikle bebek sağa, sola hareket ettirmek iç kulağın etkinleşmesine yardımcı olur. Salıncakta sallanması, kendi halinde dönmesi vb. hareketler de gelişime katkısı vardır.

Beyincik Gelişiminin Önemi

Beyincik, vücudun denge merkezi olduğu için beyinciği hasta olan bir kişi ayakta zor durur, birbiri ardına tekrar eden hareketleri yapamaz. Beyincik hastalıklarının tedavisi, sebeplerine göre yapılmaktadır. Beyinciğin herhangi bir nedenle zarar görmesi vücudu kötü etkiler. Sağ tarafta oluşan hasar sağ tarafı, sol tarafta oluşan hasar ise sol tarafı etkiler.

Beyincik Gelişimini Destekleyen Faktörler
  • Bebeği sık sık taşıyarak dolaştırmak
  • Salıncakta sallanmak
  • Kendi halinde dönmesine izin vermek
  • Çevresel uyarıcılar sağlamak
Beyincik Gelişimini İzleme Yöntemleri

Yüzlerce yıldır bebeklerin beyin gelişimlerini izleyerek bozuklukları belirlemek amacıyla bebeklerin kafa çevreleri mezura ile ölçülmekteydi. Ancak bebeklerin kafa şekilleri farklı olması nedeniyle tam ve eksiksiz bir sonuç elde edilemiyordu. Yapılan araştırmalara göre bebeklerin en hızlı beyin gelişimi ilk 90 günde meydana gelmektedir. Erkek bebeklerin kız bebeklere oranla daha hızlı beyin gelişimi olduğu belirlenmiştir.

Sonuç

Beyincik gelişimi, bebeklerin genel sağlığı ve gelişimi için kritik öneme sahiptir. Çevresel faktörlerin ve erken müdahalenin beyincik gelişimine olan olumlu etkileri göz ardı edilmemelidir. Bebeklerin sağlıklı bir beyincik gelişimi için uygun çevresel uyarıcılar sağlanmalı ve gelişimleri yakından izlenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

havva gündoğan

10 Mayıs 2024 Cuma

7yaşında oğlum var beğincik gelişmemesi var ne önerebilirsiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Havva Gündoğan Hanım,

Öncelikle, yaşadığınız durumu anlamak ve destek olmak istiyorum. Beğincik gelişmemesi, tıbbi bir durum olup, bir uzmana danışmanız gerektiğini öneririm. Bu konuda bir çocuk doktoru veya bir pediatrik endokrinolog size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Ayrıca, çocuğunuzun gelişimini desteklemek için dengeli bir beslenme programı ve uygun fiziksel aktiviteler üzerinde durmanız faydalı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Murat aksöyek

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Kızım yeni doğdu beyincigi küçük dediler ne yapmamız gerekiyor acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Murat Aksöyek,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Beyincik gelişimi ile ilgili durumlarda bir çocuk nöroloğuna başvurmanız çok önemli. Doktorunuz gerekli incelemeleri yapacak ve size en uygun tedavi veya destek planını önerecektir. Bu süre zarfında doktorunuzun tavsiyelerine uymanız ve düzenli kontrolleri aksatmamanız çok önemli. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Fatma

25 Nisan 2024 Perşembe

Kızımın doğuştan beyincigi az gelişmiş 1 yaşında boynunu bile tutamiyor ne yapmalıyız fizik tedavi dışında

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma Hanım,

Öncelikle kızınızın sağlık durumu hakkında geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Böyle durumlarda uzman bir nörolog veya pediatrik nöroloji uzmanıyla düzenli olarak görüşmek çok önemlidir. Ayrıca, erken müdahale programları ve özel eğitim hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Beslenme ve genel sağlık durumu da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Alternatif terapi yöntemleri hakkında da doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Unutmayın, her çocuk özeldir ve en iyi tedavi yaklaşımı kişisel ihtiyaçlara göre şekillenir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyincik Görevleri Nelerdir?

Beyincik Görevleri Nelerdir?

Haber Bülteni