Beyincik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Beyincik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyincik Ameliyatı

Beyincik sarkması, doğumsal olarak ortaya çıkan ve kişinin yaşının ilerlemesiyle birlikte ciddi semptomlarla belirgin hale gelen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde nadir olarak rastlansa da, bu hastalığa maruz kalan bireylerde erken teşhis edilmediği takdirde, beyincik ameliyatı kaçınılmaz hale gelmektedir. Beyincik ameliyatı, halk arasında beyincik sarkması rahatsızlığı olarak bilinirken, tıp literatüründe Chiari Malformasyonu olarak tanınır. Çoğunlukla hastalar, boyun veya bel ağrıları şikayetiyle doktora başvurur. Uzman hekimin yaptığı tahlil ve MR sonuçları doğrultusunda beyincik sarkması teşhisi konur. Sarkmanın boyutu ve derecesi belirlendikten sonra, eğer ileri seviyede değilse, ilaç tedavileriyle hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır. Ancak, sarkmanın ileri seviyede olması durumunda beyincik ameliyatı gerekmektedir.

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Ameliyat Evresi

Bu rahatsızlık, uzman hekimler tarafından yapılan tahlil ve MR görüntüleri sonucunda teşhis edilir. Beyincik sarkması olan bireylerde kollarda basınçtan kaynaklı yanma, ağrı ve uyuşma görülebilir. Ayrıca, sıcak ve soğuk ayrımı yapmada zorluk çekilebilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında çekilen MR sonucunda hastalığın derecesi belirlenir. Uzman hekim, hastayı ameliyat öncesinde psikolojik ve fizyolojik olarak hazırlamak amacıyla çeşitli ilaç ve serum tedavileri uygular.

Beyincik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uzman hekimin yaptığı tahlil ve tetkikler sonrasında, beyincik bölgesinde bulunan fazla sarkmanın alınması amacıyla hasta omurilik bölgesinde uyuşturulur. Ameliyatın yapılacağı alanda bulunan saç ve kıl birikintileri neşter yardımı ile temizlenir. Bölge dezenfekte edilerek baş bölgesinde oluşacak tazyikli kanın durması amacıyla uyuşturucu içerikli narkozlar kullanılır. Uzman hekim, baş bölgesinde bulunan sarkık bölgeyi neşter yardımı ile keserek alır. Ameliyat sonrasında bölge kapatılarak pansuman yapılır. Yapılan pansuman sonrasında hasta, narkozun etkisinde bir gün boyunca müşahede altında tutulur. Yoğun bakımda 48 saat kadar gözlem altında tutulan hasta, daha sonra servise alınarak bir hafta boyunca dinlendirilir ve gözlemlenir. Akabinde hasta taburcu edilerek normal hayatına dönmesi sağlanır.

Beyincik Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Beyincik ameliyatı oldukça ciddi bir işlemdir. Ameliyat sonrasında, yaklaşık 1-2 ay boyunca dinlenmek ve baş bölgesinde oluşan yaranın tamamen kapanmasını beklemek gereklidir. Hastanın kendisini toparlaması zaman alabilir. Zamanla, uzuvlarını daha rahat kullanmaya başlayacak ve sıcak ile soğuğa karşı duyarlılığı artacaktır. Bu süreçte kullanılacak ilaç ve serumlar, hastanın sağlığına kavuşmasını hızlandırır. Beyincik ameliyatı sonrasındaki ilk bir haftalık süreçte hasta baş ağrıları yaşayabilir, ancak ilerleyen dönemlerde bu rahatsızlık ortadan kalkar. Hasta, uzman hekimin belirttiği tedavi yöntemine uyduğu takdirde kısa sürede kendini toparlayarak normal yaşamına dönebilir. Beklenmeyen bir kanama, bayılma veya şiddetli ağrı yaşanması durumunda, bu durum acilen uzman hekime bildirilmelidir. Ameliyat sonrasında, uzman hekimin belirttiği tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ela

03 Haziran 2024 Pazartesi

Annem bu hastalikta zarar cekiyo ameliyat olursa fiyatlarin ogrenebilirmiyim kirgizistan vatandasi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ela hanım,

Öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Ameliyat fiyatları hastaneye, doktorun deneyimine ve ameliyatın türüne göre değişiklik gösterebilir. En doğru bilgiye ulaşmak için birkaç hastane ile iletişime geçip fiyat teklifi almanızı tavsiye ederim. Ayrıca, bazı hastanelerde yabancı uyruklu hastalar için özel fiyatlandırmalar da olabilir. Sağlık kurumlarının uluslararası hasta hizmetleri bölümleri bu konuda size en iyi şekilde yardımcı olabilir. Annenizin bir an önce sağlığına kavuşmasını dilerim.

2. Cevap
cevap

Neriman

Merhaba Ela Hanım, öncelikle yapılacak olan ameliyatlarda sosyal güvencenizin olması çok önemlidir. Sosyal güvenceniz yok ise fiyatlarda ciddi anlamda değişiklikler olacaktır. Bunun yanı sıra ameliyatın fiyatı hakkında bilgi vermemiz tamamen yanlış olur. Çünkü fiyatlar standart olmadığı için hastaneden hastaneye göre ya da doktordan doktora göre değişiklik göstermektedir.

soru

Esra

02 Haziran 2024 Pazar

Ben ameliyat oldum 3 ay oldu ama sikayetlerimin devam ettiğini söyleyebilirim ve tekrar ameliyat olucam. Bu ameliyatı olmadan önce iyi düşünün lütfen

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Esra hanım, yaşadığınız süreci paylaşmanız çok değerli. Ameliyat sonrası şikayetlerinizin devam etmesi gerçekten zorlayıcı olmalı. Tekrar ameliyat kararı almanızın kolay olmadığını tahmin ediyorum. Umarım bu süreçte sizi en iyi şekilde bilgilendiren ve destekleyen uzmanlarla çalışıyorsunuzdur. Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Serkan

İyi bi doktor olursa sorun olmaz

3. Cevap
cevap

Serkan

İyi bi doktor olursa sorun olmaz

4. Cevap
cevap

Ayşe

Olmasamda sonu kötü diyor doktorlar elden ayaktan düşer bakıma muhtaç olursun diyorlar ne yapicami şaşırdım

soru

melis

29 Mayıs 2024 Çarşamba

bende beyinçik sarkması var ve 19mmlik ameliyat dendi olmak istemiyorum gitti yere kadar gideyim acaba hatamı yapıyorum agrılarım var yutkunmakta zorlanıyorum yutarken bekliyorum gitmiyor o şikayetim var birde hapşırırken 1.2 saniye donuyorum konuşamıyorum kendime ancak gelebiyorum yürümede tökezliyorum denge kaybı agrılarım şidetli v.s

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melis hanım,

Anlattıklarınız oldukça ciddi şikayetler olarak görünüyor. Beyincik sarkması (Chiari malformasyonu) ciddi bir durum olabilir ve belirtileriniz de yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyor gibi görünüyor. Ameliyat kararını vermek zor olabilir, ancak doktorunuzun önerilerini dikkate almak önemlidir. Ameliyat, yaşam kalitenizi artırabilir ve belirtilerinizi hafifletebilir. Kendi sağlığınızı ve yaşam kalitenizi düşünerek, bir beyin cerrahisi uzmanıyla tekrar görüşüp, tüm seçenekleri ve riskleri değerlendirmenizi tavsiye ederim. Sağlık ihmale gelmez, lütfen kendinize dikkat edin.

2. Cevap
cevap

Üveys

Bendede başlangıç seviyesinde beyincik sarkmadı var. Bahsettiğiniz ağır belirtiler bende mevcut olmadığından yılda bir kez kontrole gidiyorum. Doktorum sizde mevcut olan belirtilerden bahsetmişti eğer bu duruma gelirse ameliyat kaçınılmaz demişti. Doktorunuzun tavsiyesi ile kararınızı vermeniz gerekir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Haber Bülteni